Inici
Ajuda
Calendari del projecte
Guia didàctica
Activitats
Documents
 

ACTIVITAT 5. UN DIA SENSE MÒBIL

DOCUMENTACIÓ DE SUPORT

Nosotras, nosotros, los teléfonos móviles y todo lo demás. Aproximaciones a los discursos sobre la relación constante en la vida cotidiana. El telèfon mòbil ens facilita la vida i ens dóna llibertat de moviment però també ens fa més accessibles als altres i comporta una certa pèrdua d'intimitat. Josep Seguí i Adriana Gil analitzen els usos del mòbil i com influeix a les nostres vides.

Perdidas para encontrarse. Usando el móvil para todo. Josep Seguí Dolz. Com els adolescents donen "altres" usos al mòbil.

Els menors i el mòbil. Estudi realitzat per Protegeles per al Defensor del menor de la comunitat de Madrid. Constata que els infants i els adolescents utilitzen el mòbil per parlar utilitzant la veu en comptades ocasions i que, en canvi, l'utilitzen molt més per enviar SMS o fer perdudes.

OBJECTIUS

  • Analitzar l'ús que es fa del mòbil i els trets de dependència i necessitats dels adults respecte a la telefonia mòbil.

METODOLOGIA

Introducció de l'activitat . El/la mestre/a planteja un debat sobre el mòbil com a eina de comunicació molt utilitzada avui en dia i que té diferents utilitats (converses, SMS, trucades perdudes, agenda...), apuntant que la seva gran virtut és què ens permet estar en contacte amb moltes persones de forma permanent, però que, d'altra banda, aquest fet té diferents efectes: d'una banda, el fet de poder parlar amb les persones que ens són properes (la família, els amics, els companys de la feina...) de forma instantània, en qualsevol moment, fa que moltes vegades les truquem per sentir-nos “a prop” d'elles i no perquè haguem de comunicar res en concret; d'altra banda, el telèfon mòbil fa que estiguem sempre localitzables i disponibles, això fa que les trucades que rebem interrompin altres relacions, tasques o converses que estem tenint quan ens truquen i que, per tant, es converteixi en un element de distracció o interrupció.

Una vegada plantejat el tema, l'activitat consisteix en què els alumnes proposin a la seva mare o al seu pare que passin un dia sense mòbil .

Els infants apuntaran les reaccions dels adults davant d'aquesta demanda:

•  Si l'adult accedeix a realitzar-la, els alumnes hauran d'observar quines estratègies de comunicació han utilitzat per comunicar-se i preguntar-los hi què els hi ha suposat un dia sense mòbil.

•  Si no accedeixen a realitzar-la, els alumnes hauran de preguntar als pares per què no poden estar un dia sense mòbil.

En el Fòrum dels infants s'obrirà un debat perquè els alumnes expliquin les reaccions i respostes de les seves famílies.

En la sessió presencial, el mestre i els alumnes parlaran dels avantatges i inconvenients del mòbil i extrauran conclusions de l'experiència.

Amb les conclusions, elaboraran un document escrit que s'enviarà a activitats@conselldinfants.org mitjançant la secció ENVIAR ACTIVITATS.

TEMPORALITZACIÓ

Setmana del 31 de març al 4 d'abril

Presentació de l'activitat 5: viure sense mòbil.

 

27 de març a l'11 d'abril

Fòrum

 

Setmana del 7 a l'11 d'abril

Comentari i conclusions per grups-classe dels resultats de l'activitat 5. Tancament de l'activitat 5

RECURSOS NECESSARIS

  • Accés a Internet per participar en el Fòrum i per enviar el document de conclusions.