Activitat 1: Fem de periodistes!

Acta de la trobada del Consell per posar en comú aquesta activitat

Benvinguts a la primera activitat del Consell Infantil Municipal d'aquest curs 2010-2011!

A continuació trobareu detallats els objectius de l'activitat i les instruccions i materials per dur-la a terme.

Aquesta primera activitat té dues parts diferenciades. A la primera, l'objectiu és que reflexioneu sobre la comunicació, què fem quan ens arriba una informació? com l'entenem? com la traspassem?... A la segona part, haureu de posar-vos a la pell dels periodistes, fer la seva feina i després valorar-la.

Primera part: El joc del rumor!

 

Es tracta de veure com traspassem una informació. Necessiteu 4 o 5 voluntaris per fer el joc i la resta fareu d'observadors.

Tots els voluntaris, excepte un, han de sortir de la classe. El/la mestre/a explicarà aquesta història al primer dels voluntaris que podrà, si vol, prendre notes en un paper, aleshores podrà entrar un altre voluntari a la classe. Ara, serà el primer dels voluntaris qui explicarà la història al segon, que, si vol, podrà prendre notes, i així successibament fins al darrer voluntari.

La resta de companys heu d'observar quins canvis va experimentant la història mitjançant aquesta graella d'observació.

Un cop acabat el joc serà l'hora de debatre. Els observadors començareu compartint amb la resta de la classe allò que heu observat i entre tots debatrem al voltant de les següents qüestions:

  • com entenem la informació que ens arriba a través dels mitjans de comunicació?
  • que retenim més?
  • com la traspassem i quins elements es perden pel camí?
  • és necessari tenir diferents fonts d'informació i comparar-la abans de fer-se una idea sobre un fet, sobre una persona, un grup, etc?
  • creieu que en els mitjans de comunicació tot s'hi val per cridar l'atenció?
  • Creieu que tot s'hi val per aconseguir informació?

Al final del debat el professor us repartirà l'esquema del procés comunicatiu i el funcionament dels mitjans i el comentareu entre tots.

Per transmetre un missatge és imprescindible entendre'l i retenir correctament les principals informacions. Un exemple divertit pot ser el següent acudit:

 

En una caserna de soldats el coronel, el que més mana a la caserna, li diu al comandant:

- Demà, a les nou i mitja del matí, hi haurà un eclipsi de sol, fet que no té lloc tots els dies. Per tant, que tots els soldats formin files en el pati amb el vestit de campanya per presenciar el fenòmen. Jo els donaré les explicacions necessàries. Si plou, que formin en el gimnàs.

Aleshores, el comandant va al capità i li diu:

- Per ordre del senyor coronel, demà, a les nou i mitja hi haurà un eclipsi de sol, segons el senyor coronel, i serà en el pati. Si plou no es podrà veure, aleshores que els soldats formin amb el vestit de campanya en el gimnàs, fet que no té lloc tots els dies. Ell donarà les ordres oportunes.

Aleshores, el capità va al tinent i li diu:

- Per ordre del senyor coronel, demà a les nou i mitja, amb el vestit de campanya, s'inaugurarà un eclipsi de sol en el gimnàs. El senyor coronel ordenarà si ha de ploure, i això no passa tots els dies. Si fa bon temps i no plou, l'eclipsi serà inaugurat en el pati.

Aleshores el tinent va al sergent i li diu:

- Demà a les nou i mitja, per ordre del senyor coronel, plourà en el pati i inaugurarem un eclipsi en el gimnàs. El senyor coronel, amb el vestit de campanya, donarà les ordre en el gimnàs per inaugurar l'eclipsi.

Aleshores el sergent va al caporal i li diu:

- Demà, a les nou i mitja, farem un eclipsi per al senyor coronel, que vindrà amb el vestit de campanya al gimnàs, però nosaltres estarem en el pati mentre plou.

Aleshores el caporal va als soldats i els hi diu:

- Soldats: demà, a les nou i mitja, farem un eclipsi vestit de campanya al gimnàs, mentre plou al pati.

Fem els grups!

Cal que dividiu la classe en 6 grups de 4 o 5 persones. Cadascun dels grups representarà un mitja de comunicació: televisió, ràdio, premsa, Internet, publicitat i cinema. Un cop fets els grups, inventeu un nom pel vostre mitjà (ex: Ràdio Cacauet; Agència de publicitat Santa Perpètua...) i presenteu-vos a la classe. Ja tindrem el que anomenarem, a partir d'ara, grups-mitjà. 

Fem de periodistes!

Es tracta que cada grup-mitjà elabori una noticia sobre un mateix fet i que l'exposi davant de la resta de la classe.

A continuació especifiquem la feina de cada grup:

Grup-mitjà

Tasca

Televisió

Heu de redactar una notícia i representar-la com si fóssiu presentadors del telenotícies. Podeu demanar la opinió sobre la notícia o els fets als nens i nenes que fan d'observadors i fer-los entrevistes.

Ràdio

Heu de redactar una notícia i representar-la com si estiguéssiu a la ràdio. Podeu demanar la opinió sobre la noticia o els fets als nens i nenes que fan d'observadors i fer-los entrevistes.

Publicitat

Heu de fer un anunci i representar-lo. Podeu fer un anunci de televisió, de ràdio o en paper. Cal que l'anunci es relacioni d'alguna manera amb la relació de fets que tenen els vostres companys per redactar la notícia.

Premsa

Heu de redactar una notícia de diari i llegir-la per tots els companys/es de classe. Podeu demanar la opinió sobre la notícia o els fets o als nens i nenes que fan d'observadors i fer-los entrevistes.

Internet

Sereu entrevistats per la resta de grups per obtenir més informació sobre la notícia i en la segona part fareu d'observadors/es i completareu la graella d'observació.

Cinema

Sereu entrevistats per la resta de grups per obtenir més informació sobre la notícia i en la segona part fareu d'observadors/es i completareu la graella d'observació.

Seguidament us passem la informació que, com a periodistes, ja heu recollit preguntant per aquí i per allà. A partir d'aquesta informació i de la opinió que tinguin els vostres companys observadors podeu redactar la notícia.

Es diu Carles Pardo Gomis.

  1. Va néixer el tres de setembre del 1999.
  2. Ahir va abandonar el seu càrrec al Consell Municipal Infantil de Santa Perpètua.
  3. Formava part del Consell des de l'any passat.
  4. Havia estat escollit per ser representant de la seva classe durant aquest curs (fins maig del 2011).
  5. És un noi molt actiu i creatiu.
  6. Abans de deixar el Consell va participar en una forta baralla amb dos membres més del consell, un nen i una nena.
  7. La dinamitzadora del Consell, va rebre ahir a la tarda un mail del Carles dient que dimitia del seu càrrec de representant al Consell.
  8. Segons el Martí Moure Sánchez, l'altre representant de l'escola a la que va en Carles Pardo, ell deia que no havia iniciat la baralla i que van ser els altres dos representants els qui la van iniciar perquè li tenen enveja.
  9. Durant els mesos que va estar al Consell, no va fer gaires amics nous.
  10. Els seus pares, diuen que és un nen que no es fica mai en baralles.
  11. Mentre formava part del Consell el seu millor amic de l'escola el va començar a ignorar.
  12. La dinamitzadora del Consell no vol fer declaracions a la premsa.
  13. Segons una mestra de l'escola, en Carles és un noi tímid i poc comunicatiu.
  14. Els representants del Consell Infantil van fer una festa dies després que en Carles Pardo dimitís.
  15. És alt, ros i de complexió més aviat prima.
  16. Tan bon punt l'Ajuntament va rebre la seva dimissió es va posar en contacte amb ell per saber-ne els motius.
  17. Sempre va participar molt activament a totes les sessions del Consell i va fer la seva feina de representant molt correctament.
  18. Tres representants del Consell Infantil es van barallar fa sis mesos.

Per posar en comú la feina feta, els grups de premsa, televisió, publicitat i ràdio representareu (com locutors de TV o ràdio) o fareu la lectura de la vostra notíca. En acabar, els grups de cinema i Internet que haureu fet d'observadors compartireu la informació recollida i entre tots debatireu sobre la vostra tasca com a periodistes.

Finalment, podeu veure si heu complert les "regles" que tot bon periodista ha de seguir quan redacta i difon una notícia:

 

1. Respectar la veritat

2. Investigar els fets

3. Cercar l'objectivitat, encara que sigui difícil

4. Contrastar les informacions obtingudes amb diferents fonts, amb tantes com sigui possible.

5. Diferenciar, clarament el que és informació del que és opinió i, molt més, del que és publicitat.

6. Enfrontar les diferents versions que puguin existir sobre un fet.

7. Respectar la presumpció d'innocència

8. Rectificar les informacions errònies

Per qualsevol dubte o suggeriment podeu fer-nos arribar un correu a l'adreça georgina@itinere.info

Bona feina!

 
 
Pàgina optimitzada per a Explorer 6.0 o superior
©2010
Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
Tots els drets reservats
Regidoria d'educació: 93 5743234