Inici
Com treballem?
Calendari del projecte
Documents
Fòrum

Conclusions de l'activitat

Aquesta primera activitat té per objectius:

- Reflexionar sobre la importància de la participació. Què passa quan ningú participa? Una mateixa tasca, es fa de la mateixa manera quan diferents persones col·laboren per fer-la que quan la fa una persona sola?

- Identificar espais o grups on es pot participar: el grup d'amics, la família, l'escola, l'esport, la cultura, l'organització del municipi, etc.

- Identificar els requeriments de la participació: tasques compartides (o projectes comuns), voluntat de fer-les de forma cooperativa, habilitats per al treball en equip...

La sessió es planteja a partir de tres dinàmiques (és possible que en una sessió no doni temps de fer les tres. No cal fer-les totes. Es proposen tres per si algun grup és molt ràpid. També les podeu fer en sessions diferents).

Els representants en el CIM hauran de recollir les idees dels seus companys per aportar-les al Consell en la propera trobada.

1. Participar és formar part activa d'un grup

Mitjançant una dinàmica de grup es pretén que els participants prenguin consciència de la importància de la participació: Què passaria si ningú participés a l'hora de desenvolupar una determinada tasca? Com es sent qui pretén liderar o coordinar el grup? Quines conseqüències té la no-participació per al grup?

Es fan grups de 5 o 6 persones. En cada grup s'escull un/a coordinador/a i un observador/a.

Es demana als/les coordinadors/es que surtin de la classe un moment (Els infants representants en el consell NO poden ser coordinadors).

Mentre els/les coordinadors/es estan fora s'estableix que:

- Quan entrin els coordinadors se'ls hi explicarà una tasca que han de fer amb el seu grup (un puzle).

- A un o dos grups se'ls demana que no col·laborin amb el/la coordinador/a. Que no participin. Que no mostrin interès per la tasca o que mirin de fer el puzle però tot sols.

- A un o dos grups se'ls demana que col·laborin amb el/la coordinador/a però només seguin les seves instruccions. No han de tenir cap mena d'iniciativa ni fer propostes. Només han de seguir les instruccions del coordinador/a.

- Els/les observadors/es de cada grup han de mirar com va sortint la tasca, què fan els companys, com reaccionar el/la coordinador/a, etc.

Es fa entrar als/les coordinadors/es

Se'ls explica la tasca que han de fer amb el seu grup: un puzzle (els puzles els han fet els representants en la trobada del consell i els donaran prèviament als/les mestres. També el podeu descarregar aquí, però aleshores l'haureu de retallar)

Se'ls hi dóna el sobre amb el puzzle i se'ls indica que han d'aconseguir que el seu grup el faci el més ràpid i el millor possible.

Es dóna tres o quatre minuts per fer el puzzle, mirant que els grups interpretin el paper que tenen assignat. Els podeu mostrar la imatge sencera (descarregar aquí) per què els hi resulti més fàcil.

Quan acaben el puzzle, o passats tres o quatre minuts, els observadors informen la resta de la classe del desenvolupament de l'activitat en el seu grup:

  • Hem aconseguit completar el puzle?
  • Què ha fet el grup?
  • Què ha fet el/la coordinador/a?
  • El/la coordinador/a com s'ha sentit? estava content?
  • La resta de membres del grup, com s'han sentit? estan contents?

A partir de les respostes, es pot parlar de la importància de la participació per organitzar-nos en qualsevol àmbit de la vida social (a casa, amb la família, en l'edifici on vivim, amb els amics...)

2. On participem?

En grups de cinc o sis persones fem una llista d'espais, grups, organitzacions... on participem. En què participo jo? On i fent què?

  • A casa parant la taula
  • Opinant quan em pregunten a classe
  • Jugant a bàsquet en l'equip de l'escola
  • Sent delegat de la classe
  • ...

Es vol identificar espais de participació: la família, l'escola, entitats culturals, esportives... Podem fer una llista elaborada amb les aportacions de tots els membres de la classe.

3. Què cal per participar?

Finalment, mitjançant una fitxa (la podeu descarregar aquí) de frases inacabades es persegueix reflexionar sobre les condicions necessàries, tant des del punt de vista del grup com individual, per a motivar i fer possible la participació. Jo participo quan... Jo participo sí... Jo participo en...

Si us dóna temps podeu fer una posada en comú i elaborar una llista de condicions necessàries per fer possible la participació de les persones.

Podeu convidar els alumnes a escriure en el Fòrum les seves opinions.

Per qualsevol dubte, aclariment o comentari ens podeu enviar una correu electrònic a: itinere@itinere.info

Bona feina!!